Treinreis naar Noorwegen

Prijs vanaf

€1200 p.p.

Beschrijving

Met de trein naar Noorwegen reizen is een hele leuke optie voor diegenen die geen waarde hechten aan snel reizen. Wanneer je met de trein naar Noorwegen op vakantie gaat dan moet er flink wat tijd worden uitgetrokken voor de reis. Een treinreis naar Noorwegen moet dus op zichzelf al gezien worden als vakantie (niet als de reis naar de vakantie). Daar krijg je natuurlijk een heleboel voor terug: een unieke ervaring, schitterende uitzichten en een avontuurlijke vakantie waarin volop van de Noorse cultuur genoten kan worden. Een ander voordeel is dat je sneller langere afstanden kunt overbruggen dan met de auto. In 15 uur kun je al van Oslo naar Tromsö reizen en dan langzaam weer naar beneden.

Hieronder zal ik een voorbeeldreis zetten waar ik persoonlijk al reiskriebels van krijg. Deze reis combineert de hoofdsteden Kopenhagen, Stockholm en Oslo met een paar van de mooiste treinreizen van Noorwegen.

Overzicht

Dag 1 reis je in circa 6 uur van Nederland naar Hamburg. Er zijn meerdere vertrektijden op een dag.

Hamburg is een verrassend leuke stad. Er is genoeg te doen en te zien om een dagje door te brengen. Denk aan de Altstad met zijn stadhuis en de St. Nikolai Kirche.

Na de stadswandeling en een hapje eten ga je lekker weer naar je hotel. De volgende dag is het nog 5 uur naar Kopenhagen.

Afhankelijk van hoe laat je uit Hamburg vertrekt kom je op dag 2 ergens in de loop van de middag aan in Kopenhagen.

Wie Kopenhagen bezoekt zal het vooral opvallen dat voor een relatief grote stad (te vergelijken met Den Haag of Rotterdam) de stad niet zo druk en chaotisch is als je zou verwachten. De sfeer is overwegend vrij relaxed, soms bijna dorps.

De charme van Kopenhagen zit hem vooral in de mensen en de combinatie van mooie straten met een mengelmoes van oude vakwerkhuizen, statige winkelpanden, prachtige oude gebouwen en moderne architectuur. De parken en het water maken de stad af.

Kopenhagen leent zich erg goed om met de fiets te verkennen. Een leuke manier om in relatief korte tijd veel te zien.

Stockholm ligt idyllisch verspreid over 14 eilanden in een archipel van de Baltische Zee. Niet zo gek dat de Zweedse hoofdstad Stockholm de bijnaam ‘Venetië van het noorden’ heeft gekregen.

Waar je ook kijkt, je blik vindt altijd wel een stukje water.

 Stockholm staat bekend als een van de meest gastvrije steden ter wereld. De eigentijdse, stedelijke aantrekkingskracht van Stockholm vormt een mooi evenwicht met de eeuwenoude geschiedenis en de nabijheid van de natuur.

Wat je allemaal kunt zien en beleven in Stockholm?

De lijst is eindeloos! De stad is gemakkelijk te voet of met het openbaar vervoer te verkennen, en de verschillende wijken hebben hun eigen unieke sfeer. Het eiland Södermalm heeft een ontspannen sfeer en is een trekpleister voor de creatieve scene, terwijl Östermalm de chicste wijk is. Genesteld tussen deze twee wijken ligt Norrmalm, een ​​drukke en levendige plek in het centrum. Je vindt de levendige oude binnenstad (Gamla Stan) ten zuiden van Norrmalm.

In ruim 6 uur rijd je van Stockholm naar Umeå.

Het is een universiteitsstad, een jonge stad die volop leven biedt. Bezienswaardigheden zijn Olofsfors Ironworks, Bildmuseet, het Umedalen Sculpture Park en Västerbottens museum. Met musea en universiteiten van wereldklasse is Umeå de culturele hoofdstad van Noord-Zweden – en daarnaast ook een culturele hoofdstad van Europa.

Maar Umeå is meer. Dat ontdek je vanzelf als je de wildernis ontdekt die hier voor de deur ligt. Met gemakkelijke toegang tot de kust – Umeå ligt op slechts 15 km van de zee – en met bergen en diepe bossen voor de deur, is deze noordelijke stad ook een droombestemming voor natuurliefhebbers.

In het noorden van Scandinavië wonen de Sami. Dit van oorsprong nomadische volk bewoont al duizenden jaren het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Ze leefden van de rendierhouderij of de visserij.

In het kleine stadje Jokkmokk, enkele kilometers van de poolcirkel gelegen, vind je het Ájtte museum. Dit prachtige museum laat je op verhelderende en interactieve wijze kennismaken met de Samische cultuur in Zweden.

Geen bezoek aan Zweden, is compleet zonder een echte Zweedse fika: het koffiemoment (bij voorkeur met iets lekkers erbij uiteraard!). Maar er is bijna geen apartere plek te bedenken voor een fika dan óp de Poolcirkel. Het Arctic Circle Café bij Jokkmokk serveert in zowel de winter als zomer heerlijke koffie.

In het naastgelegen winkeltje kun je je Poolcirkel certificaat verkrijgen of een stempel in je paspoort. Je vindt het café aan de E45 midden op, hoe kan het ook anders, de Poolcirkel.

De stad Narvik ligt in Noord-Noorwegen en wordt omringd door indrukwekkende natuur.

Hoge bergen torenen boven het blauwe Ofotfjord uit en zijn perfect geschikt voor wandelingen. De middernachtzon zorgt voor lange, heldere zomernachten.

Vanuit Jokkmokk naar Narvik kun je op één van de mooiste treinreizen ter wereld over de Ofoten-spoorlijn stappen. Deze werd door de grondwerkers aangelegd aan het einde van de 19e eeuw. Tijdens de reis kun je sporen zien van de Slag om Narvik die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats vond. Je leert er meer over in het Narvik War Museum.

Het Polar Park in Narvik is de noordelijkst gelegen dierentuin ter wereld. Bewonder dieren zoals wolven, lynxen en beren, maar ook rendieren, elanden en poolvossen. Ook kun je de kabelbaan naar boven nemen voor een fantastisch uitzicht over Narvik en de fjorden.

Narvik doorloopt momenteel het proces om het certificaat Duurzame Bestemming te bemachtigen, een keurmerk dat wordt toegekend aan bestemmingen die systematisch de negatieve impact van toerisme proberen tegen te gaan.

Als je foto’s van Noorwegen ziet is de kans groot dat het een foto van de Lofoten is. De Lofoten liggen midden in de woeste Noorse Zee, ruim boven de Poolcirkel. Deze bijzondere streek biedt een schitterend landschap met imposante bergen, diepe fjorden en lange, wilde zandstranden waar het geluid van de zeevogelkolonies altijd te horen is.

Lofoten is één van de gecertificeerde Duurzame Bestemmingen in Noorwegen. Dit keurmerk wordt toegekend aan bestemmingen die systematisch inspanningen leveren om de negatieve impact van het toerisme te verminderen. Lofoten wil niet alleen zijn bezoekers aangename ervaringen bieden, maar streeft er ook naar de lokale natuur, cultuur en omgeving te behouden, sociale waarden te versterken en economisch levensvatbaar te zijn. De gemeente en de reisindustrie werken nauw samen om te verzekeren dat de bestemming een geweldige plek is om te bezoeken.

De Lofoten zijn niet per trein te bereiken maar wel met de bus. Vanaf de Lofoten kun je met de boot naar Bodø. Hier vandaan kun je weer verder met de trein.

Deze 729 kilometer lange route tussen Trondheim en Bodø is de langste spoorweglijn van Noorwegen.

Je maakt een tocht door een adembenemend landschap dat varieert van aparte Noorse kustlandschappen tot kleine dorpjes in het binnenland en hoge bergen.

De route loopt zelfs tot in Hell! Stap daar uit of in één van de andere stations in Trøndelag om de drie nationale parken te gaan verkennen in Namdalen. Als je de prachtige kust van Helgeland wilt verkennen, dan kun je ook uitstappen in Mosjøen of Mo i Rana.

Ooit was Trondheim de hoofdstad van Noorwegen en het episch centrum van de Vikingen. Nog altijd is het de belangrijkste en grootste stad van midden-Noorwegen, met prachtige natuur in de omgeving.

Trondheim ligt aan de Trondheimfjord en wordt omgeven door een uitgestrekte wildernis die erom vraagt ontdekt te worden.

En zo is het weer tijd om langzaam richting Nederland te reizen.

Maar voordat het zover is neem je de Dovre-lijn naar Oslo. Volgens de kenners  een onvergetelijke manier om van Oslo naar Trondheim te reizen. Tijdens een zeven uur durende tocht door Gudbrandsdalen, Rondane, Jotunheimen en Dovrefjell rijd je door enkele prachtige Noorse nationale parken.

’De Dovre-spoorlijn staat voor een mooie reisdag. Onderweg langs het Mjøsa-meer, richting Hamar en Lillehammer zijn er tal van prachtige dingen te zien. Zo kom je in de hoofdstad Oslo aan.

Oslo ligt tussen het Oslofjord en de beboste heuvels in en kreeg in 2019 de titel Europese Groene Hoofdstad 2019 vanwege haar inzet voor behoud van natuurgebieden en het bestrijden van vervuiling.

Het compacte stadscentrum is zowel te voet als op de fiets makkelijk en veilig te verkennen en dankzij het efficiënte openbaarvervoersysteem is de hele stad goed bereikbaar zonder auto.

Een vriendelijke stad aan de westkust van Zweden, waar je een levendige culturele scene, restaurants van wereldklasse en een fascinerende geschiedenis vindt. Allemaal op loopafstand.

Avontuur is nooit ver weg, met grote open ruimtes en magische eilanden van de archipel die wachten om ontdekt te worden.

Wat de terugweg betreft zijn er verschillende opties. Je kan de trein nemen en via Kopenhagen en Hamburg terug naar Nederland rijden.

Je kan ook de boot nemen naar Kiel in Duitsland en al slapend op weg naar huis.

Accommodatie

Wakeup hotel Kopenhagen
Wakeup hotel Kopenhagen
Hotel Sockholm
Scandic Sjöfartshotellet Stockholm
Huisje Lofoten
Huisje Lofoten

Inclusief & Exclusief

Navigeer
× Hoe kan ik je helpen?