Treinreis door Schotland

Prijs vanaf

€1100 p.p.

Beschrijving

Bekijk de adembenemende landschappen van Schotland vanuit de trein.

Reis met de trein door Schotland langs uitgestrekte bergen en over wijd open heidevelden, langs donkere meren en langs de zee. Van de weelderige velden en bossen van de Borders tot de veenmoerassen in het hoge noorden; de afgelegen wildernis van Rannoch Moor tot het indrukwekkende Glenfinnan Viaduct (zoals te zien in de Harry Potter-films).

Reis via het noorden van Engeland naar Edinburgh of Glasgow. Deze stad word vaak vergeten maar is een bezoek meer dan waard. Vanaf nu ga je omhoog richting Loch Ness en Inverness in het noorden van Schotland. Dit kan via diverse routes dus informeer naar de mogelijkheden. Vanuit Inverness kan je met de Kyle line richting Skye. De Kyle line trekt met een brede boog van Inverness naar de oevers van Loch Alsh en geeft een spectaculair uitzicht over de Highlands. De reis eindigt met een prachtig uitzicht op Skye. 

Schotland heeft er nog nooit zo mooi uitgezien als vanuit een treinraam.

natuurlijk valt deze reis aan te passen. Neem gerust contact op over deze reis of voor ander reisadvies.

Overzicht

De eerste dag pak je vanaf IJmuiden de nachtboot naar Newcastle. Aan boord heb je een comfortabele hut naar keuze. Verder zijn er diverse restaurants, een bioscoop en taxfree winkels.

De volgende ochtend kom je uitgerust aan in Newcastle. Met een bustransfer, welke je vooraf kan bijboeken, reis je naar het station van Newcastle om de trein naar Edinburgh te nemen.

De reistijd naar Edinburgh bedraagt circa anderhalf uur en je stapt hartje centrum uit op Waverly station.

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland maar niet de grootste stad van het land. Deze eer moet de stad aan Glasgow laten. In Edinburgh zetelt het Schotse Parlement en is het officiële verblijf van de Britse Koninklijke familie op het moment dat ze in Schotland verblijven. Het is een populaire bestemming, de toeristen die naar de stad toekomen zijn hier bijvoorbeeld om een bezoek te brengen aan één van de musea die tot de National Galleries of Scotland behoren, een bezoek te brengen aan Edinburgh Castle of om een wandeling te maken op de Royal Mile. Er zijn talloze pubs en kroegen te vinden en in de verschillende grote winkelstraten kom je alle grote bekende winkelketens tegen. In de straten die erachter verscholen liggen kom je de winkels tegen die Edinburgh uniek maken. Het historische centrum van Edinburgh dat ook wel bekend staat als “The Old Town & The New Town” staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Je verblijft vannacht in een comfortabel hotel in het centrum op loopafstand van het station.

Na een treinreis van 2 uur kom je in een totaal andere wereld terecht. Hier begint het Schotland waar je voor gekomen bent. Adem de frisse lucht in en geniet van het uitzicht. Pitlochry nestelt zich in het indrukwekkende landschap van Hoogland Perthshire.

Pitlochry is een uitstekende uitvalsbasis om Perthshire te verkennen – koningin Victoria dacht er toch zo over. Naar verluidt zou ze een van de eerste vakantiegangers geweest zijn die de schoonheid van dit stadje in de heuvels heeft ontdekt.

In de omgeving kan je schitterende wandelingen maken en in het stadje kan je o.a. een bezoek brengen aan een whisky distellery.

Inverness wordt vaak de hoofdstad van de Schotse Hooglanden genoemd, en is de meest noordelijke stad van het Verenigd Koninkrijk. Veel reizigers zien de stad maar kort wanneer ze onderweg naar Loch Ness of naar de Highlands zijn. Maar als je wat tijd te besteden hebt, laat je dan verrassen door Inverness!

Wandel door het kleine maar gezellige centrum en besluit met een goede schotse maaltijd.

Loch Ness ligt slechts een paar kilometer van de stad Inverness af, dus het is zonde als je de stad niet mooi combineert met een bezoek aan het bekende meer. In plaats van tevreden te zijn met het zien van Loch Ness van een van zijn oevers, is het mooier om het water op te gaan en Loch Ness aan boord van een bootje te ervaren.

Vandaag staat de reis richting Skye op het programma.

Met de Kyle-lijn reis je van kust tot kust door de Hooglanden. In de schaduw van bergen en bossen, langs heldere meren en wijd open heidevelden. De Kyle-lijn trekt een brede boog van Inverness naar de oevers van Loch Alsh en neemt je mee door het spectaculaire Highland landschap – en eindigt met een prachtig uitzicht op Skye.

Net buiten Inverness ligt Dingwall, een mooi marktstadje dat perfect is voor een tussenstop of een verbinding met de Far North Line. Vanaf daar brengt de trein je langs meren en heidevelden terwijl je door de Hooglanden reist. Houd een van de meest kenmerkende bergketens in Schotland in de gaten, de Torridon Peaks, die uit het noorden opdoemt. Op het laatste stuk van de reis zoekt de trein zijn weg langs de kust naar het zuiden naar Loch Alsh waar je aankomt in Kyle of Lochalsh.

Skye is op verschillende manieren te bezoeken en allemaal hebben ze voor- en nadelen.

Ten eerste kan je een auto huren en op je gemak, in je eigen tempo het eiland verkennen. De nadelen zijn dat je wel een rijbewijs moet hebben en links durft te rijden.

Ten tweede kan je de bus nemen. Deze bereikt de meeste plekken op het eiland dus de meeste bezienswaardigheden zijn te bezoeken. Nadeel is wel dat je afhankelijk bent van vertrektijden dus niet je eigen plan kan trekken.

De laatste methode is met een georganiseerde dagtrip meegaan. Het voordeel is dat je naar de mooie plekken gebracht wordt en in 1 dag het meeste gezien hebt. Het nadeel is, je moet het maar leuk vinden om met een groep op pad te gaan en aan een vast schema vast te zitten.

Over Skye valt genoeg te vertellen. De Isle of Skye (zoals het officieel heet) staat bekend als een van de mooiste stukjes natuur van Schotland. Je vindt hier mooie stranden, besneeuwde bergtoppen en gigantische ongerepte vlaktes. Het is gelegen ten westen van Schotland. The Isle of Skye  is een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers, want er is hier genoeg mooie natuur te zien. Je kan hier dan ook goed wandelen. Daarnaast vind je hier nog enkele mooie culturele bezienswaardigheden die ook zeker de moeite waard zijn. 

Kortom the Isle of Skye is Schotland in een notendop. Mooie dorpjes, sfeer in de pubs, aardige bevolking en schitterende natuur.

 

Skye verlaat je vanuit de haven van Armadale. Hier pak je de boot naar Mallaig.

Op het vasteland  stap je aan boord van de trein naar Fort William. Geniet van wat waarschijnlijk het meest spectaculaire deel van de West Highlandspoorlijn is op uw reis naar Fort William. De spoorlijn loopt langs de A830, die liefdevol de ‘Road to the Isles’ wordt genoemd. De vergezichten vanuit de trein omvatten een mix van ruige landschappen en golvende kustlijn, en de trein rijdt over het indrukwekkende Glenfinnan Viaduct aan de kop van Loch Shiel. In de zomermaanden reist de beroemde Jacobite stoomtrein, die te zien was in de Harry Potter films ook langs deze route.

Aan de voet van Ben Nevis – de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk – ligt Fort William. Het stadje staat vooral bekend om de prachtige omliggende natuur: niet voor niets wordt het ook wel de ‘Outdoor Capital of the UK’ genoemd. Omringd door hoge bergtoppen, spectaculaire valleien en prachtige meren is de omgeving een waar walhalla voor natuurliefhebbers. Wandel naar de top van Ben Nevis, bezoek de Glencoe-vulkaanvallei, maak een boottocht over Loch Shiel of struin over het witte strand van Morar.

Vandaag neem je voor de verandering de bus i.p.v. de trein maar dat maakt de route niet minder mooi.

De naam Oban is afgeleid van de Gaelische taal en betekent ‘kleine baai’, maar als het om een onvergetelijke vakantie gaat, dan is Oban beslist een plek met enorm veel dingen om te zien en doen. Oban, dat omgeven wordt door kilometerslange dramatische kust en mooie landschappen, staat ook bekend als de Toegangspoort naar de Eilanden, aangezien een aantal veerboten vanuit de haven vertrekken en reizen naar de Binnen- en Buiten-Hebriden.

Maak een dagtocht naar een van de naburige eilanden en ontdek de pracht van de Binnen-Hebriden. Bezoek drie eilanden op een dag en volg een excursie op Mull, Iona en Staffa. Of breng een bezoek aan Kerrera, het eiland dat het dichtst bij Oban gelegen is, en geniet van een aangename wandeling langs de onverharde paden van het eiland en verken de ruïnes van Gylen Castle.

Op weg naar Glasgow ga je langzaam weer de bergen uit en de lagere gebieden in. Rijdend langs Loch Lomond kom je aan in Glasgow.

Glasgow een grauwe, grijze industriestad? Verre van! Glasgow is de stoere broer van Edinburgh. Het heeft zeker een ruig randje maar daarnaast ook veel mooie, bijzondere en moderne bezienswaardigheden om te ontdekken.

Vanuit Glasgow zijn er genoeg mogelijkheden om, bijvoorbeeld, een dag naar Loch Lomond te gaan. 

Helaas komt aan al het moois vandaag  tot een einde en neem je de nachtboot weer naar huis.

Accommodatie

Treinreis Schotland Manyways2travel
McKays hotel Pitlochry
treinreis Schotland Kyle Skye
Lochalsh hotel Kyle
treinreis Schotland Skye
Skye yurts

Inclusief & Exclusief

Navigeer
× Hoe kan ik je helpen?